tilman.jpg_796587501David Tilman recull el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2014 en el transcurs d’una cerimònia al Palau de Pedralbes, a Barcelona, el 2 de desembre.

El jurat del Premi Ramon Margalef ha decidit guardonar enguany l’ecòleg nord-americà David Tilman per “ser un veritable líder en el camp de l’ecologia i fornir, al llarg de la seva carrera científica, moltes noves idees que han tingut una influència duradora en la disciplina”. També ha volgut destacar que “la seva recerca ha obert noves vies d’estudi que han seguit molts ecòlegs, que són els seus fills intel·lectuals”. Tilman va desenvolupar un model de la competència pels recursos, demostrant que la biodiversitat és essencial per als ecosistemes estables i productius, i corroborant el valor de la protecció d’espècies en perill d’extinció. En concret, ha fet recerca sobre els efectes de la biodiversitat en el funcionament dels ecosistemes, incloent-hi l’estabilitat, la productivitat i la resiliència a les invasions d’espècies, un dels temes favorits de la recerca de Ramon Margalef. Darrerament, s’ha dedicat a qüestions de sostenibilitat, en particular de l’agricultura i de la producció de biocombustibles.

David Tilman va néixer a Aurora, Illinois (EUA), l’any 1949. Titular de la Càtedra Presidencial McKnight en Ecologia, professor a la Universitat de Minessota i a la Universitat de Santa Barbara, a Califòrnia, i membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units ha treballat, entre d’altres, amb el professor d’Economia Aplicada Stephen Polasky per calcular els costos totals de diferents biofuels. Des de l’any 1992 dirigeix l’Àrea d’Història Natural del Cedar Creek Ecosystem Science Reserve. Tilman ha estat premiat en nombroses ocasions a nivell internacional per la seva tasca científica.

El Premi Ramon Margalef d’Ecologia el va crear l’any 2004 la Generalitat de Catalunya per reconèixer aquelles persones d’arreu del món que s’han distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica. El guardó honora la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l’ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials. En edicions anteriors, han estat premiats els científics Paul Dayton, John Lawton, Harold Mooney, Daniel Pauly, Paul Ehrlich, Simon Levin, Juan Carlos Castilla, Daniel Simberloff i, l’any passat, Sallie Chisholm.