Els éssers humans són únics en comparació amb altres espècies de la Terra. Els éssers humans tenen efecte massiu al planeta Terra i per això els investigadors consideren que vam encaixar en la nostra pròpia edat geològica, i sembla que s’han assentat , finalment, per això van estar d’acord que quan es va iniciar l’anomenat “Antropocè” – 1950 , marcat per el ràpid creixement dels residus de plutoni deixats pels assajos d’armes nuclears en el moment inicial de la Guerra Freda.
El Grup de Treball de l’Antropocè( GTE ) , una institució que està composada per investigadors i acadèmics de tot el món, darrerement ha donat suport a cinc propostes diferents que estàn d’acord en que el període de temps geològic actualment incert, amb 34 dels 35 membres d’acord que no hi ha proves suficients per dir que l’Antropocè s’evidència en alta resolució en el registre geològic.

El GTE va dir en un comunicat :  ” L’impacte humà ha deixat empremtes perceptibles en el registre estratigràfic durant milers d’anys. No obstant això , els canvis substancials i aproximadament de forma global sincrònics al Sistema de la Terra amb més claredat es van intensificar en la gran acceleració de la meitat del segle 20 . La meitat del segle 20 també coincideix amb la matriu més clara i distintiva dels senyals impresos en els estrats dipositats recentment. Per tant , la meitat del segle 20 representa el començament d’una potencial Época Antropocena ” .

Eventualment, 30 afiliats del GTE van decidir que Antropocè ha de fer-se oficial, amb només tres en contradicció de la moció i dues abstencins.

També s’ha arribat a la conclusió que el període de temps serà una “época”, el que significa que és un llarg que una “edat”, però no tan llarg com un “període”. Per exemple, l’edat Maastrichtiense és l’última secció del Cretàcic superior, l’últim capítol de la història dels dinosaures no aviaris. En aquesta situació, el Cretaci és el període i el Cretaci Tardà és l’Època.

Actualment, estem en el període quaternari, i dins d’aquesta, estem en l’Holocè, que va començar fa 11.700 anys, quan les glaceres van començar a desaparèixer i el món es va escalfar.