La zona que exhibia ous de dinosaure del jaciment musealitzat del Mirador del Cretaci (Coll de Nargó, Lleida) va aparèixer ahir per la tarda completament destrossada per l’acció d’un brètol que va malmetre totes les restes d’ou que afloraven. L’atac va ser descobert per Àngel Galobart, cap del grup de recerca del Mesozoic de l’ICP que va donar avís al Departament de Cultura de la Generalitat i a l’Ajuntament de Coll de Nargó. Prop d’aquesta zona l’any 2009 es va extreure la posta d’ous de dinosaure més gran recuperada a Europa.

La zona del Mirador  del Cretaci afectada es troba a la part inferior del jaciment que mostra una quadrícula que simula una excavació i on el visitant podia observar closques d’ous de dinosaure, molt abundants en aquesta zona. Els jaciments d’ous de dinosaures són molt escassos a Europa i aquesta zona dels Pirineus n’era un dels màxims exponents. “Els ous han estat descalçats, trencats i les restes apareixen escampades per tot el jaciment”, explica Àngel Galobart, cap del grup de recerca de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), que va descobrir l’atac en una visita rutinària al jaciment ahir a la tarda.

avans i després de l'acte vandàlic

avans i després de l’acte vandàlic

Salvador Moyà, director de l’ICP, ha qualificat l’acció d’inconcebible i ho ha comparat amb els atacs que els jihadistes estan fent darrerament a l’Iraq contra béns culturals. “És totalment inadmissible, és com si haguessin malmès el Pantocràtor de Sant Climent de Taüll. El patrimoni paleontològic és patrimoni cultural i ha de ser protegit amb la mateixa intensitat que el patrimoni arqueològic”, ha comentat. La bretolada ha estat posada en coneixement del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat, l’organisme que vetlla per la protecció d’aquest patrimoni.