Investigadors del Departament. De Geologia de la Univ. D’Oviedo dissenyen un app per documentar les esllavissades a Astúries

La investigació necessita la col·laboració ciutadana per recollir tota la informació possible sobre els moviments de terreny.

La Universitat d’Oviedo ultima el disseny d’una aplicació per a telèfons mòbils que permetrà als usuaris documentar els argayos que es produeixin en el territori asturià. Investigadors del Departament de Geologia de la institució acadèmica estan elaborant una base de dades dels moviments de terreny ocorreguts al Principat des de 1980.

L’objectiu de la investigació, dirigida per la professora María José Domínguez, i en la qual intervenen més Pau Valenzuela i Montserrat Jiménez, és analitzar la relació entre la pluja i els argayos i tractar de concretar quin tipus de precipitacions (durada, intensitat, freqüència) provoquen aquest tipus de fenòmens. Fins al moment els investigadors han registrat al voltant de 1.700 argayos documentats en hemeroteques i detectats amb la col·laboració de la guàrdia civil, els bombers, la guarderia forestal del Principat o els ajuntaments.

La nova aplicació de mòbil, dissenyada pel Centre d’Innovació de la Universitat d’Oviedo i finançada per FECYT, estarà disponible el proper mes de març i permetrà als ciutadans remetre les dades dels argayos que es produeixin en qualsevol punt de la regió de manera ràpida i senzilla.

Font de la notícia: Universidad de Oviedo