Una nova tècnica transforma els petitíssims tremolors generats pel bullici i enrenou de la vida diària a la ciutat en una eina per sondejar el subsòl de la Terra.

Aquest singular mètode desenvolupat per l’equip de Nori Nakata, de la Universitat de Stanford a Califòrnia, Estats Units, té similituds amb les tècniques que rastregen les ones sísmiques naturals per inferir les propietats del subsòl pel qual creuen. No obstant això, en comptes d’ones sísmiques convencionals, es val de petitíssims tremolors a terra generats per la circulació de cotxes i camions a les autopistes, les activitats dins de llars i locals comercials, els vianants creuant el carrer i fins i tot avions volant per sobre .

Amb la nova tècnica, l’equip de Nakata ha creat mapes detallats del subsòl de la ciutat portuària californiana de Long Beach.

Aquests mapes suposen la primera demostració reeixida d’una tècnica d’observació de la Terra que els científics han estat intentant desenvolupar durant més de 15 anys.

Els mapes del subsòl van ser creats aplicant una nova tècnica de processament de senyals.

El filtre que Nakata va desenvolupar i que després ha refinat amb ajuda dels seus col·legues de la Universitat de Stanford representa una nova forma de processar el soroll ambiental sobre la base de comparar cada observació amb totes les altres, el que enforteix el senyal reduint al mateix temps el soroll.

Usant el seu filtre, l’equip ha aconseguit crear mapes que han revelat detalls sobre el subsòl de Long Beach fins a una profunditat de més de mitja milla (1,1 quilòmetres). Els nous mapes confeccionats mitjançant aquesta tècnica van ser comparables, i en alguns casos millors, que les tècniques actuals de presa d’imatges.

 

Font de la noticia: Noticias de la Ciéncia

Més informació del tema: Body wave extraction and tomography at Long Beach, California, with ambient-noise interferometry